fbpx
 

 

Mijn yogamat betekent zoveel meer voor mij dan alleen maar een plek om yoga-oefeningen te doen. De kracht van de yogamat is immens en zorgt dat ik zelfvertrouwen heb en mentaal gezond blijf. Het is de aangewezen plek, waar ik mijn dagelijks me-timemoment beleef. Het is de plek op deze planeet, waar ik even de boel de boel kan laten en tot mij Zelf kan komen. Het is het moment in het universum, wat even geen afleiding, angst of oordeel bevat. Dat bevordert de innerlijke rust en geeft authentieke kracht.

 

De yogamat staat symbool voor me-time,

wat betekent MIJN TIJD!

 

Ik weet het nog goed. In 2007 stopte ik met mijn fulltime dans carrière en het duurde niet lang voordat er blessures de kop op doken. Mijn voeten, mijn benen en mijn heupen gingen van een zeurende pijn naar een chronische pijn. Ik ben het land doorgegaan op zoek naar een oplossing. Van een fysio naar een podoloog, sportmassages, dry needling en uiteindelijk vond ik antwoord bij de chiropractor. Maar de reis naar dit antwoord duurde even, dus ik ben eigenlijk vanaf het begin van mijn blessures gaan stretchen.

Dat ik blessures zou krijgen na mijn carrière was niet zo gek. Ik was een slordige danser. Niet op het podium, oh nee daar gaf ik gas. Ik stond aan! Ik was echter niet zorgzaam voor mijn lichaam. Een warming up of een cooling down daar deed ik zelf niet aan. En als je in één keer aan gaat en ook plots weer uit, dan zitten daar dus consequenties aan. Vanwege mijn blessures ben ik noodgedwongen gaan stretchen.

 

Het was mijn lichaam die een beroep deed

op de informatie die ik tijdens

de dansacademie en trainingen had opgedaan

en voor het eerst ging ik luisteren.

 

Vandaar dat ik tijd vrij ging maken om te stretchen. Dit was het begin van mijn yoga journey. In de jaren negentig kwam yoga tot mijn aandacht omdat Madonna plots helemaal in de yoga zat. Ik had in die tijd al een aantal boeken aangeschaft en doorgelezen, maar verder nooit iets mee gedaan. Nu tijdens het stretchen viel mijn oog op deze boeken. Ik begon ze te lezen en raakte geïnteresseerd. Op de èèn of andere manier raakte ze de juiste snaar. En zo begon mijn reis door yogaland.

De informatie die ik las in de yogaboeken was niet alleen goed voor mijn lichaam, maar wakkerde ook wat aan in mijn hoofd. Mentaal was ik na het stoppen van mijn eerste en enige passie in een negatieve spiraal gekomen. En ik duikelde nog verder voorover. Achteraf gezien werden hier de eerste zaadjes geplant die mij een aantal jaar later uit de depressie en bijbehorende verslavingen getrokken hebben.

Want tot op heden ging het ‘yogamoment’

om het herstellen van mijn blessures,

maar dat veranderde snel.

 

Mentaal zat ik in de knoop. Na mijn dans carrière was de connectie met mijn authentieke kern verdwenen en raakte ik van het pad. Er was geen leuning meer. En mijn keuze om slachtoffer te zijn van deze situatie hielp niet. Uit pure wanhoop ging ik bidden om hulp. En na maanden van radeloos hopen kreeg ik een antwoord; “Ga Mediteren!”

Met de sceptische chatterbox in mijn hoofd ging ik de volgende dag zitten op mijn yogamat en ervoer twee minuten van pure hel in mijn hoofd. Gedachten waren hysterisch. Gevoelens waren ongemakkelijk. Alles wees erop dat ik hier absoluut niet mee door moest gaan.

Maar gelukkig was ik wanhopig

en dat ik überhaupt een (spiritueel)

antwoord kreeg op mijn gebeden

was voor mij al motivatie genoeg

om door te zetten.

In mijn schrijversdebuut het boek, de kracht van me-time (spiritualiteit voor de eigenwijs) kun je lezen hoe spiritualiteit, yoga en meditatie mij ondersteunt heeft om mij Zelf uit mijn ‘boehoe-periode” te slepen.

Nu veranderde het me-timemoment op mijn yogamat. Het werd niet alleen een moment voor lichamelijk herstel, maar het werd een heilige plek waar ik even de boel de boel kon laten, zodat ik mij Zelf kon herinneren dat het leven ook positief en liefdevol was. Deze me-timemomenten zorgden dat ik de andere kant van de munt niet vergat.

Het werd niet alleen een moment

voor lichamelijk herstel, maar het werd

een heilige plek waar ik even

de boel de boel kon laten,

zodat ik mij Zelf kon herinneren

dat het leven ook positief en liefdevol was.

Vooral als je mentaal niet honderd procent bent is het van belang dat je de tijd neemt om dit te herstellen. In mijn ervaring doe je dat niet aan de buitenkant, maar ga je naar binnen. Je kan namelijk nog zoveel bij een psycholoog, therapeut of coach op de bank zitten, hopen dat deze je kan fixen, maar – naar mijn mening – “if you don’t do the inner-work, it’s just a waste of money.”

Mijn yogamat kreeg een vriendje; het meditatie kussen. Iedere dag was ik hier – in het begin – meerdere keren op te vinden. Het gaf me rust. Het gaf me kracht. Ieder moment op mijn mat of kussen bracht me zelfvertrouwen.

Mijn me-timemomenten herstelde

mijn mentale gezondheid.

Wanneer ik in de krijger-houding (warrior pose) ging staan of in de boom (tree pose), dan deed ik dat ook bewust. Ik nam de tijd om bewust te worden. Ik had deze tijd nodig om te luisteren naar mijn lichaam. Dit was ik als danser niet gewend. Ik luisterde nooit naar mijn lichaam. Het was gewoon een instrument. Het had niks te vertellen. Nu was dit anders.

Hierdoor kwam ik ook uit op Hatha Yoga.

Deze originele stroming van alle yogastromingen

gaf mij de tijd om in een houding te voelen.

“Okay ik sta nu in deze houding, maar wat heb ik eraan?

Wat brengt het mij? Hoe voel ik me?

Hoe kan ik dit gevoel gebruiken voor rust en kracht?”

Eigenwijs luisterde ik naar wat mijn lichaam mij vertelde. Ik hoorde ook wat mijn hoofd mij wilde wijs maken. En hoe meer ik op mijn yogamat of meditatiekussen stond, lag of zat, des te meer kon ik de stemmen van mijn lichaam en hoofd onderscheiden. Dit bracht mij nog meer zelfvertrouwen. Ik was nu niet langer overgeleverd aan de invloed van het negatieve ego-denksysteem.

Ik had nu de inzichten, moed en kracht gekregen om dat negatieve drammerige stemmetje een halt toe te roepen. Mijn me-timemomenten gaven mij het bewustzijn en de controle terug over mijn eigen leven. Ik kon mezelf beschermen tegen deze negatieve invloed. Vanaf nu maakte ik authentieke keuzes. Dit was mij nooit aangeleerd. Waarom leer je dit soort dingen niet op school? Lijkt mij net zo – of eigenlijk belangrijker – dan wiskunde of taal.

Wat ik ook geleerd heb uit ervaring, is dat je de me-timemomenten consequent moet blijven doen voor optimaal resultaat. Ik heb op een gegeven moment ‘de fout’ gemaakt om te stoppen want ‘het ging toch goed met me’. Maar dit was meteen een goede les! Juist als het goed gaat met je, blijf je de me-timemomenten doen, zodat wanneer er stront aan de knikker is, je hier authentiek op kunt reageren.

Mijn heilige plek geeft mij bewustzijn

van het negatieve en het positieve.

Het zorgt voor bescherming tegen het negatieve

en een dagelijkse beoefening houdt mij scherp.

Dat is de kracht van me-time.

Je yogamat staat dus symbool voor veel meer dan alleen een plek waar jij yoga op doet. Het is een heilige plek waar jij je weer herinnert hoe geweldig en fantastisch jij daadwerkelijk bent. Het is een plek waar ik besluit dat angst er niks heeft te zoeken. Klinkt speels, maar het zij zo. Het werkt voor mij!

Mijn yoga-momenten en de kracht van de yogamat hebben zo’n indruk op mij gemaakt dat ik naar India vertrokken ben en in een ashram van de Indiase meesters Hatha yoga heb geleerd. Ik zie mijzelf als een ‘normale’ gozer; gelijkwaardig en uniek! Dus wat mij is overkomen kan iedereen overkomen. Mensen die in de knoop of van het pad zijn geraakt door een teleurstellende gebeurtenis wil ik helpen. En de yogamat is een perfecte plek om te beginnen.

Zoals ik tegen mijn yogastudenten zeg:

“Alle inzichten die jij ervaart

op de yogamat zijn juweeltjes,

die je leven buiten de mat zullen verrijken.”

Iedereen zou – op zijn eigenwijze manier – zijn eigen dagelijkse me-timemoment moeten implementeren, vanwaaruit men de wereld vanuit liefde ziet. Een plek en een me-timemoment waar men zich door het hart laat leiden en het hoofd op de achtergrond zet.

Een moment zonder

angst, onzekerheid en negativiteit…

hoe fantastisch en vrij klinkt dat?

Het is niet onrealistisch,

het kan. Iedereen kan dit!

Koop een yogamat, een meditatie kussen, of creëer een plek in je huis wat jouw heilige plek wordt. Al is het maar een paar minuten per dag. Ervaar de kracht van de yogamat. Laat alle angst varen – oefening baart kunst – en geniet van een moment waarin jouw hart je laat zien hoe fantastisch jij bent en het leven daadwerkelijk is.

Love, Peace & Namastè

Xx JJ

ps. bestel mijn boek, de kracht van me-time met nog veel meer inzichten en krachten, klik hier

pps. wil je naar èèn van mijn trainingen komen aan de hand van mijn boek, klik hier.

empowerment challenge

Sign Up. It's Free!

Receive 7 Practical Steps Over The Next 14 Days To Increase Your Confidence & Become Empowered

You have Successfully Subscribed!

Sign up for JJ’s Weekly Updates that will enrich your life. It’s Free!

Enter your first name and email address to sign up

You have Successfully Subscribed!