fbpx

Waarom is veranderen zo moeilijk?

Simpel gezegd zit er een stemmetje in je hoofd dat bang is. Deze ego-stem is het meest bang dat het kracht over jou verliest.

“Ik moet de controle houden, want anders kunnen er foute dingen gebeuren.”

Dit ego-stemmetje heeft niet het beste met jou voor. Het zal je manipuleren met twijfel, achterdocht en zijn grootste vriend, angst. Vaak heeft hij vele van ons overtuigd dat wij Ego zijn. Maar dat is dus niet waar.

Mijn ego-stem had mij jaren wijs gemaakt dat ik verkeerde keuzes had gemaakt en daardoor het niet waard was om gelukkig te zijn. Het was mijn eigen schuld dat ik depressief was en worstelde met verslavingen.

“Pas toen ik een tegengeluid wist te geven aan dat constante gezeur van het Ego, vond ik de moed en kracht om verandering door te zetten.”

Dit gebeurde niet in een keer, maar door wanhoop werd ik bereidwillig en vond ik de toewijding om daadwerkelijk stappen te gaan zetten om te veranderen. 

Als jij iets nieuws in je leven wilt implementeren, dan gaan bij het Ego alle alarmbellen af. Hij moet en zal hoe dan ook controle houden. Hij zal er dus van alles aandoen om te voorkomen dat jij voor jezelf gaat denken.

Misschien kun je de weerstand nog herinneren toen je af wilde vallen, een trainings programma wilde volgen of wilde stoppen met alcohol, roken of misschien wel vlees eten. Deze weerstand die je tegenkomt is de stem van het Ego. Smoesjes komen naar boven om het niet te doen en vaak zijn deze zo gewiekst dat je niet eens doorhebt dat ze niet van jou afkomen.

Want nogmaals jij bent niet het Ego. Het is deel van jou. Jij kunt anders beslissen. Eigenlijk moet het Ego naar jou luisteren, maar helaas zijn de rollen bij velen van ons omgedraaid.

Wanneer jij het Ego op de achterbank kunt zetten en zelf weer achter het stuur gaat zitten gebeuren er wonderen.

“Kortom als onzekerheid, negativiteit en stress de kwaliteit van jouw leven verpest dan maakt je hoofd de dienst uit en om dit te herstellen moet je gaan leven vanuit je hart.”

Je hart is namelijk de leider. Ook al heeft je ego-stem je al deze jaren overtuigd van het tegenovergestelde, je hart is wat jouw problemen kan herstellen.

Misschien dat je ego je nu probeert te overtuigen met: “Te zweverig. Niks voor mij. Mijn stress valt eigenlijk best wel mee. Kan ik niet.” Weet dat dit smoesjes zijn om jou te doen beslissen niet te veranderen.

Ego probeert jou te manipuleren. Zou je dit toelaten wanneer jij er bewust van bent?

Wanneer jij een oude gewoonte wilt inruilen voor een nieuwe, maar de weerstand van veranderen is toch best heftig om mee om te gaan, dan schenk aandacht aan het volgende.

“Er zijn een aantal situaties waar jij voor het ego een gemakkelijke prooi wordt. Als jij bewust wordt van deze situaties zul je beter bestand zijn tegen zijn trucjes.”

Als je doorleest dan neem ik je mee en ga ik situaties met je delen en ook meteen tools geven om je bewust te worden van Ego-trucjes. Als eigenwijs wil ik graag zelf verantwoordelijk zijn voor mijn keuzes. En niet een bang stemmetje in mijn hoofd. Ik hoop jij ook.

Hier komt de eerste situatie!

Situatie 1: Wat andere mensen van mij vinden vind ik  belangrijk!

Het is normaal dat je geaccepteerd wilt worden. Je wilt erkend en gezien worden.

Dit is ook gezond en het gebeurt ook wanneer je van ‘binnen naar buiten’ leeft. Mensen die authentiek door het leven gaan vinden wij top. Deze mensen ambiëren we. Uit studies is gebleken dat authentieke mensen erg gelukkig zijn. Zij leven vanuit hun hart.

Maar als je de meningen van andere zo belangrijk gaat vinden dat daardoor de balans verschuift en je hierdoor van ‘buiten naar binnen’ gaat leven, dan wordt je een gemakkelijk doelwit voor het ego. Je hoofd overtroeft nu je hart. Het gaat nu om je imago en reputatie. Het hart wordt nu secundair. Je gaat je anders voordoen en verwijdert jezelf zo van je authentieke kern.

“Wat andere mensen van mij vinden gaat mij niks aan!”

Hoe herstel ik de balans?

Door consistent te oefenen! Iedere dag op zijn minst één keer te realiseren en bewust te zijn dat wat andere mensen van je vinden jou niks aangaat.

Mijn yogamat werd vooral in het begin gebruikt om een heilig moment te creëren waarin ik alleen met mijn binnenkant communiceerde.

“Ik stelde me voor dat negativiteit niet op mijn yoga mat kon komen en iedere keer wanneer het toch stiekem op mijn mat kwam stuurde ik het weg.”

Dus wat ik je adviseer is om ervoor te kiezen iedere dag een me-time moment te creëren, waar de meningen van anderen geen grip op je hebben. Ik geloof er namelijk heilig in dat een dagelijks Me-time moment ervoor zorgt dat je innerlijke rust ervaart en daardoor weer in je authentieke kracht gaat staan.

Wanneer je van de mat afstapt zul je merken dat je deze momenten meeneemt in je dagelijkse leven en hierdoor meer bewust bent van negativiteit om je heen. Je bent beter uitgerust om wat andere mensen van je denken naast je neer te leggen. En dat is een authentieke plek waar Ego geen grip meer op je heeft.

*Me-time moment: Plan iedere dag een moment in waarin de meningen van anderen niet belangrijk zijn. Het enige wat belangrijk is ben jij. Voel de vrijheid van mening-vrij zijn. Gebruik je yoga mat als metafoor en heilige plek. Hier kan angst mij niet beïnvloeden.

Situatie 2: Ik ben een slachtoffer!

Er zijn twee keuzes die jij kunt maken. Je kunt kiezen om een slachtoffer te zijn en je leven vervullen met angst of je kunt kiezen om verantwoordelijkheid te nemen en je te laten leiden door je hart.

Er is geen tussenin!

Je kan niet een beetje slachtoffer zijn en verantwoording nemen wanneer het je uitkomt. Je kan natuurlijk wel meegetrokken worden in een slachtofferrol. Dan zorgt een dagelijks me-time moment op je yoga-mat of meditatie kussen ervoor dat je hier snel bewust van bent, zodat je jezelf weer kunt herstellen.

“Het ego heeft je in zijn macht wanneer jij kiest om een slachtoffer te zijn.”

Wanneer ben jij een slachtoffer?

Je omarmt de slachtofferrol als jij klaagt, zeurt, negatief bent, of roddelt. Ook wanneer jij excuusjes en smoesjes verzint om je gedrag te verklaren (Het ja-maar-syndroom). En het lijkt me overduidelijk dat liegen of jezelf voor de gek houden ook een vorm van geen verantwoordelijkheid nemen is.

“Niemand behalve jij bent verantwoordelijk voor je leven, want wat is je leven, wat is al het leven, wat is elke bloem, elke rots, elke boom? Het is energie, en jij bent verantwoordelijk voor de energie die je creëert. Voor jezelf, en je bent verantwoordelijk voor de energie die je naar anderen brengt. “ – Oprah Winfrey (laatste Oprah Winfrey Show)

Hoe pak ik mijn slachtofferrol aan?

Je pakt je slachtofferrol aan door bewust te worden van je gedachten, woorden en daden. Dit ga je bereiken door je gedachten, woorden en daden te observeren. Zijn dit mijn gedachten. Is dit echt hoe ik wil reageren? Wil ik deze energie uitstralen? Wil ik verantwoordelijk zijn voor dit gedrag? Observeer, schrijf het op, evalueer en noodzakelijk doe je best om het volgende keer anders te doen.

Je me-time momenten op de yoga mat of meditatie kussen zullen je hierbij ondersteunen.

*Me-time Moment: Sta of zit op een stoel en maak contact met je voeten en de vloer. Voel de onderkant van je voeten in contact met Moeder Aarde. Zij heeft superveel energie en dat wil ze graag delen. Laat deze energie lekker door je lichaam stromen. Voel hoe het lichaam jouw ondersteund. En realiseer je dan dat deze plek waar je nu staat jouw plek is op de planeet. Wat heet, het is jouw plek in het universum. Dus voel je verbonden. Pak je moment. Jij hoort hier te zijn. Voel je ondersteund door Moeder Aarde, Vader Zon, het Universum en je lichaam. Neem verantwoordelijkheid voor de plek waar je nu staat of zit.

Situatie 3: Onzekerheid en twijfelen!

Wanneer je onzeker wordt of gaat twijfelen is dit de perfecte situatie voor Ego om je te beïnvloeden.

Onze wereld is al erg gemanipuleerd door het hoofd. Van alle kanten worden we overtuigd dat we lelijk zijn of niet goed genoeg. Gevaar ligt overal op de loer.

“Omdat we continu worden blootgesteld aan negatieve prikkels en ook niet opgevoed worden met de tools om hier balans aan te geven, raken we gefocust op de buitenkant.”

Ik heb jaren niet naar mezelf kunnen kijken in de spiegel. Ik vond mezelf niet goed genoeg. En dit werd naar mijn mening ook bewezen omdat andere dansers de rollen kregen vanwege hun uiterlijk. Ik ging twijfelen aan mezelf omdat ik zo bezig was met de buitenkant.

Meditatie en yoga hebben mij echt laten zien dat ieder licht van ieder wezen hier mag zijn. Het universum heeft dat licht gecreëerd en heeft het dus nodig. Ieder licht is belangrijk. Ik zie dat nu ook, omdat ik nu al een tijdje vanuit mijn hart denk, spreek en doe.

“Wanneer je lijdt aan een negatief zelfbeeld dan is dat het eerste wat jij moet gaan veranderen.”

Wanneer jouw hoofd de dienst uit maakt is het van groot belang dat jij leert vanuit je hart te leven. En niet morgen, nee start vandaag.

Hoe zorg ik dat ik onzekerheid de baas blijf?

Het simpele antwoord is vanuit je hart leren leven. Je hart is de geboren leider, niet je hoofd. Dit zal in het begin even wennen zijn, want je gaat natuurlijk iets veranderen. Je hoofd zal gaan protesteren. De weerstand kan zelfs ondraaglijk worden, maar door de krachten uit je hart uit te nodigen zal jij je gesterkt voelen. Je zal een soort vertrouwen ontwikkelen die jij gaat gebruiken tegen onzekerheid en twijfel.

Ik twijfel nog steeds en ben nog steeds onzeker, maar ik ben bewust ervan.

“Ik geef mijn angst aan mijn hart die het recycled waardoor ik me niet van de wijs laat brengen door de trucjes van het ego.”

Wat jij kunt doen om je te helpen in deze eerste fase is je negatief zelfbeeld en zelfpraat in je hoofd om te zetten in positiviteit. Dus als jij vindt dat je lelijk bent of niet goed genoeg, dan zeg jij tegen jezelf: “ik ben mooi, of “ik ben het waard.” Dit noemen we ook wel positive affirmaties of wat de schrijver Berthold Gunster omdenken noemt.

Toen ik dit in het begin deed voelde het erg gek en onaangenaam. Maar ook al acteer je in het begin dat je mooi bent of dat je goed genoeg bent, dan garandeer ik je dat je er vruchten van gaat plukken. Door positiviteit in je leven te brengen herstel je de balans en zal je minder onzeker zijn waardoor het ego je niet kan manipuleren. Je zal authentieke keuzes maken, wat zorgt voor innerlijke rust en kracht.

*Me-time moment: Herhaal de volgende affirmatie zo vaak mogelijk. “Het leven houdt van mij. Ik ben precies waar ik moet zijn. Alles is goed. Vandaag wordt een fantastische dag.”

Situatie 4: Stress en piekeren!

Stress is een groot probleem in de wereld van nu. Niet zo gek want het Ego-stemmetje heeft vrijspel bij veel mensen. We maken ons druk om heel veel dingen en vergeten waar we voor moeten zorgen, ons lichaam. Weet dat vele problemen allemaal herleiden naar stress. Je hoofd neemt het over en je lichaam raakt er verstopt van. We raken de kluts kwijt.

Ben jij ook zo’n type wat controle wilt houden op alles? Vind je multitasking ook een skill om trots op te zijn? Maak je niks af door je perfectionisme? Heb je problemen om werk, gezin en sociaal leven in balans te houden?

Dan ben je waarschijnlijk al de kluts kwijt.

“Stress is op dit moment nummer een gevaar voor de mensheid. En angst houdt ervan. Het staat aan de zijlijn te lachen, want wij zien het niet. Het is aan ons om de illusie van Ego te doorprikken.”

Want geloof mij de munt heeft ook een andere kant. Jou leven kan precies hetzelfde zijn en je kan er van genieten. Hoe door het anders te gaan zien. In plaats van te geloven in de negatieve, onzekere en stressvolle leven die het ego ons laat zien, kun je er ook voor kiezen om een andere bril op te zetten en het leven van een ander perspectief te gaan bekijken.

Hoe zie ik het leven door een andere bril?

Als je hiervoor kiest is het van groot belang dat je van binnen naar buiten leert leven. Je gaat daadwerkelijk je hart activeren zodat je oververhitte hoofd eindelijk rust krijgt.

Want jij bent degene die een prachtig lichaam heeft gekregen. Jij bent er verantwoordelijk voor. Je hoofd heeft het misschien overgenomen, maar dat betekent dat je dat ook weer kunt afpakken. En je hoofd loopt al een hele tijd op volle toeren, dus die heeft de rust nodig, ook al denkt hij daar anders over.

Vandaar dat het lichaam de perfecte plek is om verandering aan te brengen.  Een simpele oefening is om dankbaar te zijn voor je lichaam. Ga aandachtig al je lichaamsdelen af. “Dit is mijn hand. Ik ben dankbaar voor mijn hand. Het zorgt dat ik dingen kan pakken en kan aanraken.” Op deze manier kun je jouw hele lichaam afgaan.

Wanneer jij bezig bent met je lichaam haalt het de druk van je hoofd af.

Piekeren is natuurlijk ook een versie van overuren draaien in je hoofd. Geef het toch een keer rust! Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het blijft jouw keuze of je van je stress af wilt. Niemand anders kan hiervoor zorgen! Je bent geen slachtoffer toch?

Als jij veel piekert en misschien ook hierdoor slapeloze nachten ervaart, dan is het wederom van groot belang dat jij dit verandert. Start bij je lichaam! Wordt bekend met de krachten van je hart. Geef je hoofd rust. Wordt bewust van het ego en maak stappen.

“Als jij stress ervaart of heel veel piekert dan kan alleen jij daar verandering aan brengen. Begin nu!”

*Me-time moment: maak mindfully een bodyscan.

Situatie 5: Beperkende overtuigingen

“Dat kan ik niet. Ik ben daar niet slim genoeg voor. Ik faal altijd. Ik ben geen ochtendmens. Ik ben zoals ik ben en dat zal altijd zo blijven. Ik ben afhankelijk van anderen. Ik ben niet goed genoeg. Alles moet precies gaan zoals ik wil.  Ik kan niet leven met onzekerheden. Het leven is oneerlijk. Het universum vindt mij niet leuk.”

Dit zijn een aantal voorbeelden van overtuigingen die jou belemmeren in het ultieme uit jezelf halen. Ik haal hier altijd het zesde chakra erbij (derde oog chakra wat tussen je wenkbrauwen zit) Dit energie punt is de opening naar een plek waar alles mogelijk is. Er zijn geen beperkingen.

Het ego houdt van hokjes en labels. Onze linkerhersenhelft moet analyseren. Als we iets niet in een hokje kunnen plaatsen wordt het gelabeld als iets waar we voor moeten uitkijken. Dit is een angst waar wij vaak nog aan toegeven.

“Als je vanuit je hart leert leven ga je in plaats van beperkingen mogelijkheden zien. Al je mislukkingen worden lessen.”

Veel studenten die voor het eerst in mijn yoga lessen komen denken dat ze flexible moeten zijn omdat het ego ze overtuigd dat ze alle lichaamshoudingen meteen perfect moeten uitvoeren. NEE, dat klopt niet en is dus totale bullshit. Elke pose is een metafoor voor het leven. Je begint vandaag en met veel oefenen kom je uiteindelijk waar je wilt zijn. Je yoga mat is meer dan alleen een plek voor een work-out. Het is een heilig moment waar onzekerheid, angst en dus het ego niks te zoeken heeft.

Hoe doorbreek ik mijn beperkende overtuigingen?

Het lijkt mij handig als je eerst even een inventaris maakt van je normen en waarden. Wat zijn je overtuigingen? Zijn dit ook jouw overtuigingen of is dit je misschien opgelegd door je ouders, leraren of anders. Kloppen deze overtuigingen nog met je huidige situatie?

Raak bewust waarom jij bepaalde dingen doet. Evalueer en zo nodig verander.

*Me-time moment: Herhaal deze affirmatie zo vaak als jij wilt. “ik ben mooi, geweldig en ik kan alles bereiken wat mijn hartje begeert.”

Situatie 6: Prikkels en afleiding!

De wereld is druk. Mijn man noemt mij ook een eekhoorn, omdat ik supersnel afgeleid ben. In de eerste fase van mijn spirituele reis kwam ik erachter dat dit ook een reden had. Ik ben hoog sensitief. Dat betekent dat ik moeite heb alle prikkels te verwerken die op mij afkomen.

Wanneer je in zo’n situatie bevindt dan ben je een prooi voor je ego. Je voelt je namelijk totaal niet gegrond. Je gaat alle kanten op.

“Je moet je voorstellen dat we met 7 biljard mensen op deze aarde leven. Ieder mens heeft zijn eigen realiteit. Iedere realiteit stoot zijn eigen energie af.”

Niet alleen stoot jij energie af, maar er komt dus ook ontzettend veel op je af. Om niet ten onder te gaan aan deze prikkels moet je jezelf beschermen.

Ik ben begonnen met een visualisatie meditatie die mij eigenlijk meteen hielp om de dag door te komen. Door simpelweg aan het begin van de dag je voor te stellen dat je een beschermingsschild om je lichaam hebt wordt je bestand tegen negativiteit. Ik heb deze visualisatie opgenomen (wel in het Engels) en je kunt hem hier beluisteren.

Door je dagelijkse Me-time moment op je yogamat of meditatie kussen te pakken, creëer je een band met je hart. Je hoofd wordt rustig en je ego kan je keuzes minder beïnvloeden.

“Jij wilt authentieke keuzes maken om innerlijke rust te voelen en in je kracht te kunnen staan. Me-time momenten zijn de manier om de weerstand van verandering te kunnen weerstaan.”

*Me-time moment: Activeer je beschermingsschild.

Mocht je een reactie willen plaatsen dan hoor ik het graag, want ik maak graag verbinding. 

Namasté JJ

empowerment challenge

Sign Up. It's Free!

Receive 7 Practical Steps Over The Next 14 Days To Increase Your Confidence & Become Empowered

You have Successfully Subscribed!

Sign up for JJ’s Weekly Updates that will enrich your life. It’s Free!

Enter your first name and email address to sign up

You have Successfully Subscribed!